10 tips voor het kopen van een pup

1. Een rashond dient altijd een stamboom te krijgen! Een stamboom is geen garantiecertificaat voor een gezonde, lieve en mooie Staffordshire bull terrier (of hond in het algemeen). De stamboom heeft een heel andere betekenis. Laat u niet wijsmaken dat dan zoveel meer kost. De prijs van een erkende stamboom is maar een fractie van de koopprijs van een pup en bedraagt dit jaar € 60,00

Er wordt vaak gezegd, voor fokkers is het belangrijk om te weten waar een hond vandaan komt vanwege de erfelijke eigenschappen. En dat klopt. Om bijvoorbeeld een goede reu uit te zoeken om te proberen het ras verder te verbeteren is geen kleinigheid. Fokkers zijn vaak maanden bezig met zoeken naar en onderling discussiëren over de eventuele nieuwe vader voor een toekomstig nest. En dan komen vele aspecten aan bod, zoals gezondheid, gedrag, beweeglijkheid, voorouders, erfelijke eigenschappen en uiterlijk. En dat zijn dan lange discussies, want ieder heeft zijn eigen smaak (die vaak op diverse punten overeenkomt). Maar we hebben wel hetzelfde doel: gezonde, lieve en mooie puppy's.
 

2. De pups dienen, ter identificatie, rond de leeftijd van 6 á 7 weken een microchip te krijgen van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Binnen 6 maanden vraagt de fokker de stambomen aan en zal er voor zorgen dat u als eigenaar van een pup de stamboom zo snel mogelijk krijgt.
 

3. Ga, indien mogelijk, vaker dan 1 x bij de pups kijken. Let op dat de pups, bij voorkeur, in huis verblijven en niet in een achteraf gelegen schuurtje of berging waar zij geen contact hebben met mensen en alle mogelijke huiselijke bezigheden, geluiden en geuren.
 

4. De pups komen vrolijk, speels en nieuwsgierig op u af en vluchten niet weg in een hoekje of gaan dreigend tegen u staan blaffen. Ook de eventueel aanwezige volwassen honden zijn vriendelijk en begroeten u als een vriend. Hou er wel rekening mee dat de moeder van de pups niet altijd even vriendelijk hoeft te zijn. Vooral als de pups nog erg jong zijn is het normaal dat zij haar kroost wil beschermen tegen vreemden.
 

5. De omgeving waar de pups en de overige honden verblijven is schoon, droog en ruikt fris. U mag uiteraard wel ruiken dat er sprake is van de aanwezigheid van honden, maar het mag niet zo zijn dat u tegen een muur van urine- en ontlasting geur aan loopt.
 

6. De pups zien er ook schoon en lekker fris uit. Schone, klit vrije vacht, schone ogen, oren, neus, bek, anus en ook schone voetjes met kort geknipte nageltjes.
 

7. Er is vers water te vinden voor de pups, zij hebben volop de ruimte en veel speelgoed tot hun beschikking.
 

8. Bij de pup ontvangt u altijd een gratis entingen boekje met hierin aangetekend wanneer de pup zijn eerste enting heeft gekregen en een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Bovendien krijgt u van de fokker een voedings lijstje mee met de nodige voedingsadviezen. In geval van verschillende testen van de ouder dieren krijgt u ook hiervan de uitslagen.
 

9. Heb geduld!! Goede fokkers hebben pups helaas niet in voorraad op de plank staan. Heeft u een vertrouwd gevoel bij een (aantal) fokker(s), blijf deze fokker(s) dan trouw. Wacht geduldig op een pup en als u die dan eenmaal heeft, heeft u jaren plezier van uw hond en een fokker waar u altijd op terug kunt vallen ingeval van vragen en/of problemen.
 

10.   Zorg altijd dat u een koopcontract KRIJGT . Koop daarom altijd met een overeenkomst op papier en laat u niet verleiden tot het kopen van dat lieve puppy met dat guitige koppie ook al zegt de verkoper dat u alle garantie krijgt. Mondelinge overeenkomsten zijn namelijk moeilijk te bewijzen.


Tenslotte kunnen bovenstaande tips geen garantie bieden. Uw hond kan ondanks het feit dat het bij een goede fokker gekocht is en een goede verzorging heeft gehad toch nog ziek worden.